Projektek

 
„Nézz körül! asszisztens”

A cégünk fejlesztési projektje egy, a világon egyedülálló, a látássérültek mindennapjait segítő többfunkciós eszköz kifejlesztését célozza meg. A „Nézz körül! asszisztens” fantázianevű eszköz látássérültek térbeli tájékozódását és napjaink hatalmas információáradatában történő kiigazodását könnyíti meg egy szenzorokkal és output egységekkel felszerelt „szemüveg” formájában.

Az újszerű fejlesztést korunk nagyteljesítményű adatfeldolgozási teljesítménnyel bíró hardverei, és az általunk kifejlesztett nagysebességű képfeldolgozó algoritmus teszi lehetővé.

A rendszer központi eleme egy "szemüveg" amelyen kamerák és szenzorok helyezkednek el. A szenzorok és kamerák által közvetített adatokat egy hardware egység feldolgozza és közvetíti egy mobil telefonon futó programhoz.

A mobil telefon futó alkalmazás több funkciót is ellát. A GPS helymeghatározó rendszer segítségével online rendszerekből letölthető térképadatokat és a tárolt térképadatokat összeveti a szemüveg által közölt információkkal és tájékoztatja a látássérültet a környezetéről és a három dimenziós térbeni helyzetéről.

Az információk között szerepel a látássérült környezetében lévő emberek tárgyak távolsága, a veszélyforrások: árkok, padkák ,lépcsők , a közelekedési információk : elérhető busz villamosmenetrend, közelben lévő éttermek , mosdók ,üzletek ; közelben lévő hivatalok : rendőrség, kórházak, stb.. Az elérhető lehetőségek között van az épületen belüli tájékózódást segítő 3d otthon funkció , ami egy adott épület 3d adatait eltárolja a későbbi gyors tájékozódás érdekében.
A rendszer alkalmassá tehető arra is, hogy gps adatokat megosztva nyomonkövethető legyen , veszély esetén riasztást küldhessen.

A mobil alkalmazás az információkat kétféle úton tudja közölni a gyengén látóval. Az egyik esetben beszéd formájában tájékoztat, másik esetben a rendszer részét képző világon egyedülálló audó- mechanikai periférián keresztül.

A program kezelését segíti egy, a látássérülteknek kifejlesztett karon hordott egyedi periféria „karkötő”, amelyen dombornyomott braille nyomógombokkal lehet a mobil alkalmazást irányítani.

Külső fejlesztők számára is lehetőséget biztosítunk applikációk létrehozására, mert a létrejött célhardver és képfeldolgozó egység számtalan egyéb alkalmazási lehetőséget biztosít.
Projektünk a GINOP Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés programjának támogatásában részesült.

Kedvezményezett neve: Hotelier Kft.
Projekt címe: „NÉZZ KÖRÜL! ASSZISZTENS” - LÁTÁSSÉRÜLTEK MINDENNAPJAIT SEGÍTŐ TÖBBFUNKCIÓS ESZKÖZ KIFEJLESZTÉSE
Támogatás mértéke: 60%
Projekt befejezési dátuma: 2019. 07.31.
Projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.7-15-2016-00169